zaal

Bivag in vernieuwing: YIN Therapie en de nieuwe site

Beste yogi,

Naast de stroom van yogadocenten die wij opleiden, is er langzaamaan een nieuwe stroom bijgekomen; de zorgprofessionals. Er zijn allerlei therapeuten, coaches en begeleiders die yin aan hun huidige professie toe willen voegen. Sommigen van hen konden zichzelf in hun voormalig vak niet meer (volledig) vinden en richten zich nu meer op de YIN. Zo ontstond een jaar geleden de YIN Therapeut. Hoewel al deze mensen bij ons opleidingen volgen, zijn de stromingen in onze communicatie-uitingen nog niet zichtbaar en zijn we als zodanig ook nog niet vindbaar. En daar komt nu verandering in.

YIN Therapeut is sinds 2021 een erkende vakopleiding binnen de complementaire en alternatieve geneeswijzen. Wie aan de criteria voldoet, kan zich ook bij de grootste beroepsvereniging binnen de natuurgeneeskunde, de VBAG inschrijven. Wanneer je ook voldoet aan de Plato eisen van de Medische basiskennis of Psychosociale basiskennis word je zelfs vergoed via de aanvullende polissen van diverse zorgverzekeringen.

Hoe zit dat dan?

Er komt een nieuwe site. In deze nieuwe site, vind je drie stromingen:
 1. De yogadocenten (zoals jullie die voornamelijk van ons gewend zijn, modules die je opleiden tot yin yoga docent, de yydo 1 en 2 enzovoorts).
  Deze stroom kies je ook als je de yin opleidingen wil doen als verdieping voor jezelf en geen therapeut bent of wil worden
 2. Yin therapie
  Deze stroming leidt op tot erkend YIN therapeut. Een twee jarige praktijk vakopleiding HBO+, geaccrediteerd door KTNO en erkend door oa. de VBAG, met een vaststaand curriculum.
 3. De zorgprofessionals
  Losse modules met gekoppelde ECTS punten, die je de mogelijkheid bieden om binnen je huidige beroepsvereniging aangesloten te blijven: deze stroom geeft verbreding aan zorgprofessionals die hun eigen beroep blijven uitoefenen, maar YIN als extra Integrative Medicine tool invoegen binnen hun bestaande professie. Voor deze zorgprofessionals is een losse module te zien als een bijscholing en als een upgrade van hun bestaande curriculum.

YIN therapie

Deze vakopleiding telt twee leerjaren. De modules hoeven niet per se binnen een jaar gevolgd te worden. Ze zijn ook door elkaar te volgen. Dus wil je eerst Yin en Neurotransmitters doen (behorend bij leerjaar 2) voordat je Basis 3 Yin en Integrale geneeskunde doet (behorend bij leerjaar 1), dan kan dat. Binnen de scholing zelf dien je wel de modules chronologisch te volgen. Voorbeeld: als je Medicine gaat doen, start je eerst met module 1 voordat je aan module 5 start.

Leerjaar 1: YIN coach, wordt afgesloten met een proeve van bekwaamheid. De eerste staat gepland op 29 juni!

Leerjaar 2: YIN therapeut, wordt afgesloten met het uiteindelijke examen, waarna je de akte van voleinding (diploma) toegekend kunt krijgen. Datum volgt.

De modules

Op onze website staat een compleet overzicht van de modules die je in leerjaar 1 en 2 krijgt. Zoals altijd kun je de modules in je eigen tempo doen. Een leerjaar betekent niet dat je er ook een jaar over moet doen, het kan (en zal waarschijnlijk) langer duren. Ook staat er op de website beschreven wat je kunt verwachten qua certificaten, literatuurlijst etc.

De modules in het eerste leerjaar YIN coach zijn:
De module coaching is nieuw en wordt zsm op de site gezet en bij KTNO geaccrediteerd.

Belangrijk: Het is (alleen voor hen die al begonnen zijn) dit jaar nog mogelijk om aan de toetsing deel te nemen, om daarna pas de module ‘Basis 7, Basis Coaching en yin’ te volgen. Om het totaalcertificaat Yin Therapie te behalen, dient deze module wel gevolgd te zijn.

Op de website staat ook vermeld wat je moet doen om je te kunnen inschrijven bij de VBAG en wanneer je vergoed wordt door de zorgverzekeraar.

Proeve van bekwaamheid

De eerste dag met de proeve van bekwaamheid staat ingepland, op dinsdag 29 juni!
 • Na iedere module, krijg je vragen toegestuurd, waar je een voldoende voor dient te behalen om desbetreffend certificaat te behalen. Dit (automatische) vragensysteem gaat in werking zodra de nieuwe site operationeel is. Tot die tijd krijg je alle vragen van de modules erbij op de toetsingsdag.
 • Voor mensen die al bezig zijn en met terugwerkende kracht het jaar Yin Coach af willen sluiten, komen al die vragen bijeen tijdens de proeve van bekwaamheid op 29 juni. Je kunt je aanmelden via onderstaande button.
 • Deze toetsing is een gehele dag die start op 12.00 uur en loopt tot 21.00 uur. Emrik Suichies is deze dag hoofddocent. Je hoort dezelfde dag of je bent geslaagd voor de proeve van bekwaamheid en krijgt dan ook je officiële certificaat mee naar huis
LIjkt het je wat om YIN Therapeut te worden? Lees de informatie van deze nieuwsbrief, en alles wat op de website staat, op je gemakje door. Heb je daarna nog vragen? Neem gerust contact met ons op, we helpen je graag verder.

Warme groet,
Tam Bivag
logo-nhc