28 maart: Aandacht voor de lente - Bivag
winter
Valentijnsdag 2021 IJlst
lente
Fontein IJlst

Het Trechterbekervolk, bekend van de Hunebedden, zouden 5000 jaar geleden al hun lente-offers hebben gebracht tijdens de lente-equinox om zo vruchtbaarheid en voorspoed te bewerkstelligen. voorheen werd gedacht dat de hunnebedden in oostwestelijke richting stonden, met de ingang naar het zuiden. Fascinerend onderwerp, helemaal als je je bedenkt hoe ze 5000 jaar geleden die zware keien exact op een bepaalde plek wisten te krijgen. Nu denken sommige onderzoekers dat de hunebedden uitgelijnd staan naar de 8 Keltische zonnefeesten:

– Begin Winter (Samhain) / Zomer (Beltain) / Lente (Imbolc) / Herfst (Lughnasadh)    

– Mid. Lente (Ostara) / Herfst (Mabon)   

– Mid. Zomer (Litha) / Winter (Joel) 

Dat zou betekenen dat de hunebedden niet alleen grafkamers zijn maar ook plekken waar belangrijke feesten werden gevierd, waaronder de lente-equinox Ostara. 

Tegenwoordig hebben de 4 jaargetijden echter niet meer zo’n vastomlijnd klimaatpatroon als voorheen. De maand februari was wel een heel bijzonder voorbeeld, met ijzige winterse taferelen op Valentijnsdag en exact een week later zomerse temperaturen. 

Desalniettemin verheug ik me enorm op de lente. Niet zozeer op alle pollen en de bijbehorende hooikoorts. Dat is een verwaarloosbaar irritante bijkomstigheid, daar nies ik me wel doorheen. Ik kan niet wachten totdat de knoppen van de hortensia’s, rozenstruiken en kamperfoelie uitbarsten in frisgroene bladeren. Een voorbode van de prachtige, heerlijk ruikende bloemen die later in het seizoen tot bloei zullen komen. 

In de ayurveda is het gebruikelijk om een lente-detox te doen. In de winter wordt over het algemeen zwaarder gegeten en nodigen de donkere, koudere dagen uit om naar binnen te keren. Het begin van de lente is een mooi moment om te ontgiften en je te ontdoen van opgebouwde afvalstoffen, zowel van eten als van emoties.

Op zondag 28 maart geeft Wanda weer een elementendag met als thema de Lente, met de bijbehorende elementen Galblaas, Lever en Hout. Wat leeft er in jou aan frustraties en boosheid, wat heb je nodig om creatief te zijn, te kunnen groeien, wat kun je opruimen?

  • Datum: Zondag 28 maart
  • Tijd: 10.00-17.00 uur
  • Docent: Wanda Menke
  • Locatie: Kleinzand 151, Sneek
  • Kosten: €126
hunebed
Hunebed Drenthe
Fontein STavorern
Fontein Stavoren

Sinds 20018 is in Friesland 20 maart veranderd in “Kletterdei”. De dag waarop de 11 bijzondere fonteinen van het omstreden kunstproject in de 11 Friese steden worden aangezet en het water weer zal klateren. Ik ben benieuwd hoe over 5000 jaar terug gekeken wordt op deze fonteinen. De Trechterbekers hadden 5000 jaar geleden vast niet kunnen bevroeden dat hun hunebedden in de 21e eeuw nog zo’n impact zouden hebben.  

Klettergroet,

Jacqueline