29-30 mei: Gaba en Acetylcholine - Bivag

Op 29 en 30 mei staat module 2 van de Yoga Supreme gepland. Onze twee Supreme modules gaan over neurotransmitters, yin en voeding. Want wat maakt nu dat je kunt ontspannen, of dat je gedachtes maar doormalen.

Neuronen

Neuronen zijn bouwstenen die in je hersenen, ruggemerg en in zenuwdraden door je hele lijf lopen. Bij alles wat de hersenen moeten doen, zijn ze afhankelijk van de communicatie tussen die neuronen. Tot aan je kleine teen aan toe. Alleen je hersenen hebben al 100 miljard neuronen. 

Die neuronen hebben weer neurotransmitters nodig om te communiceren. Dat kunnen stimuleren neurotransmitters zijn of remmende nuerotransmitters. Op 7 en 8 mei zijn dopamine en serotonine aan bod gekomen. In deze tweedaagse staan Gaba en Acetylcholine in the spotlight.

Gaba

GABA (Gamma Amino Boterzuur) is zo’n belangrijke, remmende neurotransmitter. Dankzij Gaba kom je tot rust en kun je ontspannen. Of niet, want bij een laag GABA-niveau kan je brein “aan” blijven staan en op hol slaan. 

Als je te weinig Gaba heb, kunt je makkelijk gestrest, overgestimuleerd en overweldigd worden. Of je ligt vaak wakker, bent angstig zonder echte reden, hebt hartkloppingen, koude handen en kortademigheid.

Acetylcholine

Acetylcholine is verantwoordelijk voor je vermogen om te leren, concentreren, redeneren en je geheugen in het algemeen. Symptomen van een laag acetylcholine niveau zijn bijvoorbeeld een verminderde focus, moeite om dingen te herinneren of niet op de juiste woorden kunnen komen. Daarnaast heeft is Acetylcholine ook belangrijke bij de spierwerking, de motoriek. Maar het zorgt er bijvoorbeeld ook voor dat maag en darm samentrekken.

Tijdens deze boeiende tweedaagse krijg je natuurlijk ook bijpassende yin-houdingen. Daarnaast laten Annie en Ina je proeven welke voeding passen bij deze twee neurotransmitters met lekkere snacks en het diner. 

Lijkt het je wat om mee te doen? Aanmelden kan via onderstaande knop.

Datum: 29 en 30 mei

Docent: Emrik Suichies

Locatie: Bivag, Kleinzand 151, Sneek

Kosten: € 465

Inclusief: Koffie, thee, lekkers en diner op dag 1