De nigrostriatale route - Bivag

De neurotransmitter Dopamine heeft meerdere routes in ons brein. Tijdens onze Yoga Supreme-scholing komen deze routes aan bod. Het mesolimbische systeem is bijvoorbeeld betrokken bij de regulatie van het emotionele gedrag, en in het bijzonder het beloningssysteem. Doe je iets wat je lichaam denkt fijn te vinden, dan geeft het dopamine af, waar je blij van wordt. Of dat nou een spelletje op je mobiel is, sporten of een snufje coke. Dopamine beloont je met een blij gevoel. De ene activiteit, sporten, is natuurlijk gezonder dan de ander, coke. 

De nigrostriatale route

Dan is er nog de nigrostriatale route. Ingewikkeld woord. Ik moest het meerdere keren opzoeken of ik het wel juist schreef met die r-en. Die nigrostriatale route dus, die reguleert motorische activiteiten. Ontstaat daar een tekort, dan kan er een bewegingsstoornis ontstaan zoals Parkinson met bijbehorende stijfheid. Is er teveel activiteit, dan kunnen er juist ongecontroleerde bewegingen van het lichaam ontstaan, tics. 

blotevoetenpad2

Het Blotevoetenpad in Opende. Een andere route dan de nigrostriatale. Vol water, modder en plezier.

Zo heeft dopamine nog meer belangrijke functies en routes in ons lichaam. Voor de (aanstaande) moeders onder ons: wist je dat dopamine ook een belangrijke rol speelt in de borstvoeding? De dopamine moet dalen zodat prolactine de melkproductie op gang kan krijgen. Dopamine is echter ook een belangrijk onderdeel van het ervaren van genot en blijdschap. Het lichaam zit knap in elkaar en normaliter als alles in balans is, dan werkt ook die dopaminedaling naar behoren.  Maar als de dopamine te snel daalt, dan kan het zijn dat je erg somber wordt van borstvoeding geven, of bang, nerveus of geïrriteerd.

 

Serotonine

Dan heb ik het nog niet gehad over de neurotransmitter Serotonine. Deze is net zo interessant en veelzijdig als de dopamine. Een langere periode van stress kan een serotonine-tekort veroorzaken waardoor je gefrustreerd raakt, apathisch wordt of concentratieproblemen krijgt. Of je krijgt meer behoefte aan zoet en gaat meer suiker eten. Door meer suiker te eten, kan de serotonine juist minder goed zijn werk doen waardoor je nóg meer suiker gaat eten. Zo ontstaat er een vicieuze cirkel.

Wat heeft bovenstaande te maken met Yin? Heel veel. Zowel dopamine als serotonine spelen een rol in bijvoorbeeld kunnen mediteren. Met behulp van Yin Yoga, kun je de productie en het herkennen van deze feelgood-neurtransmitters een handje helpen, resetten en jezelf hervinden. Ook is het goed om te weten welke voeding die dopamine en serotine stimuleren en welke juist niet. 

Tijdens de yoga supreme komt het allemaal aan bod. Met yin. Met heerlijke eten, afgestemd op deze twee dopamines. Met een enorme lading inspirerende, interessante informatie.

Wil je graag meer weten over dopamine en serotonine en meedoen aan deze scholing? Er zijn nog maar een paar plekjes.

  • Datum : 7-8 mei
  • Docent: Emrik suichies
  • Lokatie: Bivag, Kleinzand 151, Sneek
  • Kosten: € 465