Lente-element Hout - Bivag

De Chinese term wu xing (whi-hsing, vijf processen of vijf fasen) refereert aan een vijfvoudig schema die je in de gehele Chinese cultuur en het gedachtegoed tegenkomt. De 5 fases zijn hout (mu), vuur (huo), aarde (tu), metaal (jin) en water (shui). Deze elementen bewegen, staan niet vast. Ze zijn dynamisch en onderling afhankelijk van elkaar, beïnvloeden elkaar, stimuleren of overschaduwen juist.

Wuxing bestaat al heel lang en vindt zijn oorsprong meer dan 2400 jaar geleden in China. Tijdens de Han-dynastie (206 v.Chr-202 n.Chr) werd de Wuxing-gedachte echt filosofisch gemeengoed. Sindsdien wordt de Wuxing gebruikt voor het verklaren van natuurlijke fenomenen en historische gebeurtenissen, politieke structuren, sociale normen. Hoewel de Wuxing-gedachte vooral duidelijk te zien is op het gebied van normen en waarden, kosmologie en geneeskunst, vind je het terug in bijna ieder aspect van het Chinese leven.

Bij de 5 elementen-scholingen leer je meer over ieder element afzonderlijk, met bijbehorend organen en yinhoudingen. Iedere scholing wordt voorafgaand aan het betreffende seizoen gegeven, zodat je het direct kunt toepassen in je lessen.  Op zondag 29 maart geeft Wanda de scholing over het element hout

Het element hout is gekoppeld aan de lente en heeft de frisse kleur groen van jonge blaadjes en ontluikende bloemen. Het staat symbool voor kracht en flexibiliteit, voor ontkiemen, beweging en groei. Wordt je daarin beperkt, dan ontstaat er boosheid en frustratie. Dan heb je iets op je lever, of spuw je gal: de verbinding met de lever- en galmeridiaan.

In Fengshui staat de kleur groen voor gezondheid, vitaliteit, rijkdom en overvloed. Zet planten in je interieur. Of de geldboom, nog beter.

De kleur groen heeft in de Chinese cultuur niet altijd een positieve betekenis. De uitdrukking “een groene hoed dragen”, betekent dat een vrouw ontrouw is aan haar partner. Dit dateert uit Yuan Dynasty. Prostituees en alle familieleden werden gedwongen groene hoeden te dragen

Planten komen niet aan bod tijdens de scholing. Wel yinhoudingen, anatomie, energetische leer, deficiënties en excessen. Uiteraard leer je ook hoe je het Hout-element op een mooie manier kunt toevoegen aan jouw yogalessen. Kortom, een inspirerende dag om jouw lente-lessen mee vullen!

  • Wanneer: zondag 29 maart
  • Tijd: 09.30-16.30 uur
  • Kosten: €96
  • Docent: Wanda Menke