Op de vlucht - Bivag

Voorbij aan vluchten stop je met zoeken…

Men vlucht in werk, in scholing,
verre reizen, sport of yoga. Verliest zichzelf in iets of iemand anders. Je kunt het zoeken in een ver weg leven, wild en vol avontuur of juist teruggetrokken… weg van de mensheid met zn grillen en grollen. Fijn minimalistisch leven in een hutje gebouwd van turf en leem maar ook dan ontdek je dat je jezelf altijd meeneemt. Jezelf ontlopen doe je niet.
Je kunt het zoeken in een huis. Groter, mooier, beter, vrijer. Maar al hoe mooi de inrichting ook, als je met ware ogen kijkt, is het leeg. En al die netheid blijkt ook weer slechts een afleiding. Net als die dikke BMW overigens. Dat strakke slanke lichaam en dat gefocust zijn op dat super gezonde eten wat je doet.

Je vind het misschien niet binnen je relatie maar zult uiteindelijk ontdekken, ach aan je partner ligt het niet. Maar evenmin ligt het ín hem of haar al dacht je ooit van wel. Dan maar een minnaar/minnares? De spanning als ultieme afleiding. Ach jee, ook weer slechts tijdelijk. De seks blijkt uiteindelijk net zo leeg te zijn als je huis.
Maar misschien geldt voor jou niets van dit al en zoek je het vooral in de drang naar erkenning. Je verlangen om toch vooral maar iemand te zijn. Zo een die uitsteekt boven de menigte en niet een van 13 in dozijn. Ook daar vind je niet die blijvende vervulling, niet bij je echte vrienden en evenmin op fakebook. En ook vastklampen aan hen die je zo lief zijn heeft eveneens geen zin want hoe lief ook, ook zij kunnen dát in jou niet vullen.

Stop eens met zoeken en verstil.
Want stil staan betekent nog geen stilstand.

De onrust verjaag je misschien tijdelijk maar wat je zoekt verkrijg je door niets, noch door iets of iemand. Alleen door jezelf. En als je het vindt ontdek je dat je met heel weinig het meest gelukkig kunt zijn. Dan ervaar je wat ultiem geluk betekent en word je zonder oordeel naar een ander. Dan zie je in, dat hij of zij net zo zoekt. Net als jij, ingeklemd zit tussen afleidingen.

Ik weet…het doet pijn, die leegte te doorvoelen. Maar het niet doorvoelen, maakt wáárom je blijft zoeken.

🙏Catharina van Bemmel

Sculptuur; Debra Bernier