Ons grootste contactorgaan: de longen - Bivag

Vele mensen denken dat de huid het grootste contactorgaan is. Wat logisch is. Immers, de huid is ook om aan te raken, mee in contact te komen.  

De huid komt in direct contact met andere mensen, maar ook met stoffen. Als de stoffen klein genoeg zijn, worden ze via de huid opgenomen en komen in je bloedbaan terecht. Maar hetzelfde geldt ook voor de longen. Deze komen ook in contact met andere stoffen. Denk maar aan tabakslucht, houfstof of stof van glaswol etc. 

De huid heeft een oppervlakte van 1,5 m2 en de longen een oppervlakte van 90m2. Oftewel, een half tennisveld. Dat maakt de longen het eerste contactorgaan.

Dat is het fysieke gedeelte. 

Hoe zit het energetisch? 

Volgens Rudiger Dahlke is er verbinding tussen de inwendige longenboom en de uitwendige bomen waarmee wij in de kringloop van de adem verbonden zijn. Kortom: contact, communicatie, vrijheid, vrij kunnen (door) ademen, lichtheid, de longen maken ons tot lichtwezens. Contact met de buitenwereld tot stand brengen en in stand houden, gasuitwisseling, verbinding van ik met niet-ik, relatie. Adem als navelstreng met het leven. De verbinding met alle levende wezens. We ademen allemaal dezelfde lucht in.

Louise Hay zegt dat de longen het vermogen vertegenwoordigen om het leven in je op te nemen.

Uit het perspectief van de chakraleer, zetelen de longen samen met het hart in het 4e chakra: de Anahata. Dit chakra is voortdurend op zoek naar evenwicht. Evenwicht brengt ons in het middelpunt van waaruit wij lief kunnen hebben. Liefde doet ons relaties aangaan en relaties geven ons het bewustzijn in de onderste chakras.
Liefde stelt voor ons de weg open naar een ruimer bewustzijn. Het hart stelt ons in staat in vrijheid te leven.

Vragen bij longaandoeningen, zeker in de actualiteit van nu:

  • Wat beneemt mij de adem?
  • Wat wil en durf ik niet te accepteren?
  • Wat kan ik niet afstaan?
  • Waarmee wil ik niet in contact komen?
  • Wat maakt dat ik een conflict heb met het innemen van mijn plek vanuit zachtheid?

Dit is nog maar een klein stukje informatie. Er valt nog zo ontzettend veel meer te vertellen over de longen. Daar nemen we dan ook graag de tijd voor in onze tweedaagse op donderdag 23 juli en vrijdag 24 juli. Een uitgebalanceerde mix van anatomie en patholige, yin, voelen, ervaren, schouwen. Waarbij Annie en Ina je weer lekker zullen verwennen met hun heerlijke, huisgemaakte snacks. 

  • Datum : 23 en 24 juli
  • Tijd: dag 1 12.00-21.00 uur, dag 2 10.00-17.00uur
  • Kosten: €395, inclusief diner op dag 1
  • Docent: Emrik Suichies