Oogsttijd: het element aarde - Bivag

Op zondag 9 augustus is er weer een 5-elementen-dag. Dit keer komt het element Aarde aan bod, verbonden met de nazomer. Deze periode duurt maar kort, zo’n 4 tot 6 weken. Van oudsher is de nazomer een moment om te oogsten wat de aarde heeft voortgebracht. Het woord oogsten is ontleend aan de maand Augustus. Het is een periode van yang. Er wordt hard gewerkt om de gewassen binnen te halen en te verwerken. Met hopelijk een goede opbrengst. Was de aarde vruchtbaar, was het dor? Is het een tijd van overvloed waarin we de vruchten kunnen plukken van de harde arbeid in de voorgaande maanden, kunnen we onszelf voeden? Of was er teveel regen of droogte waardoor de oogst mislukte en we moeten teren op vorige oogsten.

Na de oogst wordt het land klaargemaakt voor het zaaien in het najaar en de rust in de winterperiode. Een tijd van yin. Er gebeurt dus veel tijdens de nazomer. De frisse groene kleur van de bladeren verdwijnt. Wellicht ben je nog aan het nagenieten van een fijne zomer of stemt de naderende herfst je wat weemoedig.
De organen die bij het Aarde-element horen, zijn milt en maag. De maag ontvangt het eten en de sappen van  de milt zorgen ervoor dat het lichaam het verder kan verwerken. Hoe verteer jij je eten, maar ook je emoties? Ben je mild voor anderen en jezelf? Ben je goed gegrond of zit je veel in je hoofd, pieker je veel.

Wanda laat je deze dag, figuurlijk gesproken, met de poten in de grond staan. De  yinhoudingen samen met de achtegrondinformatie maken dat je geïnspireerd naar huis gaat zodat je zelf mooie nazomer-yinlessen kunt geven.

  • Wanneer: zondag 9 augustus
  • Tijd: 09.30-16.30 uur
  • Docent: Wanda Menke
  • Locatie: Bivag, Kleinzand 151, Sneek
  • Kosten: €96

De 5 elementen in vogelvlucht

 

 

De lente hoort bij Hout
Yang: de natuur wordt wakker, de energie is naar buiten gericht.

De zomer hoort bij het Vuurelement
Yang: de natuur staat in volle bloei, explosieve energie.

De nazomer is verbonden met Aarde
Yin en yang: de oogsttijd; de natuur beleeft een laatste bloeitijd maar bereidt zich ook voor op de inkeer van de herfst, balancerende energie.

De herfst hoort bij Metaal
Yin: de natuur keert naar binnen, de energie is naar binnen gericht.

De winter tenslotte is verbonden met Water
Yin: de natuur is in rust, geconcentreerde energie.