Yin Supreme - Bivag

Yin yoga komt steeds meer in de aandacht als vorm om gezond te worden en te blijven. Daarnaast komt binnen de neurofysiologie steeds meer informatie vrij over de werking van ons brein en de communicatie in ons brein. Het zelf aanmaken van communicatiestoffen als hormonen en neurotransmitters is een “must” om goed in je vel te zitten en relaxed te kunnen reageren op je omgeving.

Wat zijn neurotransmitters

Neurotransmitters zijn communicatiestofjes die van essentieel belang zijn voor het samenwerken van de verschillende systemen in ons lichaam. Deze neurotransmitters hebben een belangrijk effect op de lichamelijke- en mentale fitheid, slaappatroon, immuunsysteem, geheugen, hormoonproductie, concentratie en focus. De juiste voeding en aanvullingen waar nodig, de juiste beweging en mentaal evenwicht zorgen voor de juiste brandstof om deze stofjes aan te maken door je eigen brein en lichaam (darmen).

Waarom zijn neurotransmitters belangrijk

Communicatie is noodzakelijk bij het geven van sturing aan al die tienduizenden processen die per seconde in de cellen van ons lichaam plaatsvinden. Deze processen moeten gecoördineerd en gecontroleerd worden vanuit ons brein.

De communicatie van en naar het brein wordt geregeld door in het brein aangemaakte elektrische golven. Het voltage bepaalt de reactie op prikkels, snelheid bepaalt de informatieverwerking, ritme bepaalt de mate van stressverwerking en synchronisatie zorgt voor rust, flexibiliteit en herstel.  Het brein maakt hiervoor gebruik van neurotransmitters. Dit zijn signaalstofjes, of boodschapper-stofjes, die belangrijk zijn voor het goed functioneren van lichamelijke en mentale processen. Zij hebben onder andere invloed op fitheid, reactiesnelheid, spierbesturing, motoriek, immuunsysteem, herstel, geheugen, aandacht, concentratie, focus, je gevoel en je persoonlijkheid. Is er een disbalans, dan slaap je wellicht slecht, ben je minder vrolijk dan normaal, heb je last van je darmen etc etc. Door invloed uit te oefenen op deze stofjes kunnen we het brein en daarmee het lichamelijke en mentaal presteren positief beïnvloeden.  Kortom, de neurotransmitters zijn van invloed op je fysieke, mentale, energetische welzijn.

Een voorbeeld

Dopamine en het stresshormoon adrenaline maken gebruik van enkele dezelfde bouwstoffen. Als iemand veel stress heeft en daardoor veel adrenaline aanmaakt, dan kan de hoeveelheid dopamine teruglopen. Dit kan doorwerken op het schildklierhormoon omdat ook deze gebruik maakt van hetzelfde aminozuur. In zo’n geval is het belangrijk om de aanvoer van deze bouwstoffen te verhogen zodat alle verminderde functies kunnen herstellen.

Indeling Modules

De neurotransmitters Dopamine, Serotonine, Gaba en Acetylcholine worden over 2 modules verdeeld. Onderstaand overzicht geeft aan hoe de verdeling is.

Zowel module 1 als 2 zijn tweedaagse scholingen.

Hoe zit het met jouw neurotransmitters?

Voorafgaand aan de scholing zul je via email de Neuro4Profieltest ontvangen waaruit zal blijken hoe de balans van jouw neurotransmitters is.

Docenten

Emrik Suichies 

Extra informatie:

De modules van de Yoga Supreme-scholing kunnen in willekeurige volgorde gevolgd worden. Je hoeft dus niet eerst module 1 te volgen, om aan module 2 deel te kunnen nemen.